Rezervirajte

Posjetite na Medvednici

Kako bi vam odmor bio zanimljiviji predlažemo vam još neke od aktivnosti u našoj destinaciji.
Vratite se doma puni dojmova i želje za povratkom na našu Medvednicu.

A zašto ne biste?


Bili rudari - obiđite Rudnik Zrinski - tajanstveno podzemlje Medvednice
Povijest rudarstva u Rudniku Zrinski otpočinje 1527. godine. Višegodišnjim radom brojnih rudara nastali su brojni hodnici koje se danas može razgledati. Rudnik Zrinski bio je rudnik minerala olovnog sjajnika. Rudnik je dobio ime po hrvatskom plemiću, Petru Zrinskom čija je obitelj stoljećima bila vlasnik mnogih posjeda diljem Hrvatske. Kralj Matija Korvin dodijelio je 1463. godine grofu Petru Zrinskom kraljevsku rudarsku povlasticu koja njemu i njegovu potomstvu omogućava da na svim svojim posjedima otvore rudnike zlata, srebra i drugih kovina. Ta povlastica omogućila je Zrinskima rudarenje na Medvednici, na području "Rudarskog vrta".

GPS: 45.8873, 15.92954

Radno vrijeme: subota, nedjelja i praznik od 11 do 17 sati; radnim danom po dogovoru.

Tijekom cijele godine temperatura u rudniku iznosi 12°c, stoga se preporuča slojevita odjeća i sportska obuća.

Razgledali dom šišmiša - posjetite špilju Veternicu
Zbog svojih je ukupnih vrijednosti Veternica još 1979. godine zaštićena kao geomorfološki spomenik prirode. Veternica je po svojoj duljini četvrta špilja u Hrvatskoj. Duga je 7128 m; prvih 380 m špilje uređeno je za posjetitelje. Ime je dobila po struji zraka (kajkavski: veter) koji se javlja na ulazu. Ulaz u špilju leži na 320 m apsolutne visine. Sastoji se od glavnih kanala (2622 m) i zamršenoga sustava vodoravnih hodnika, kanala i dvorana. U završnom dijelu špilje teče potok, koji ponire na Ponikvama. Ukupno je registrirano oko 15 vodenih tokova koji teku po kanalima špilje. U Veternici su nađeni ostaci 70-ak vrsta životinja (špiljski medvjed, špiljski lav i leopard, špiljska hijena, nosorog, pragovedo, golemi jelen, divlja mačka i dr.), kremeni artefakti (šiljci, strugala, bodeži) i dr. Najstariji nalazi čovjeka (neandertalci) pripadaju kulturi razvijenoga moustériena; premda im je prvotno određena starost od 43 200 god., drži se da su stari između 50 000 i 100 000 god.

GPS: 45.84253, 15.87627

Radno vrijeme: subota, nedjelja i praznik od 10 do 16 sati; radnim danom po dogovoru.
U zimskom razdoblju špilja je zatvorena zbog hibernacije šišmiša.

Događanja u špilji:
Svibanj: Tjedan parkova Hrvatske
Kolovoz: Međunarodna noć šišmiša

Tijekom cijele godine temperatura u šilji iznosi 10°c, stoga se preporuča slojevita odjeća i sportska obuća.

Vratili se u povijest - prošetajte Medvedgradom
Medvedgrad je stari grad sagrađen u 13. stoljeću (1249. - 1254. g.) nakon provale Tatara 1242. g. Smješten je na južnim padinama planine Medvednice, na brdu Mali Plazur, na visini od 593 m. Takav smještaj pružao je odličan položaj za nadzor okolice i omogućavao je kontrolu prometnih putova prema Slavoniji i Turopolju. Ime dobiva po samoj planini Medvednici, a u brojnim ispravama spominje se u različitoj mađarsko-slavenskoj terminologiji. Medvedgradska je tvrđava teško oštećena u potresu 1590. godine pa su je 1602. napustili njeni posljednji stanovnici. Na Medvedgradu se nalazi ranogotička kapelica sv. Filipa i Jakova i Oltar domovine, spomenik palim hrvatskim vojnicima u Domovinskom ratu. S Medvedgrada se pruža prekrasan pogled na Zagreb, koji je uz pogled iz Sljemenske žičare najbolje mjesto za promatranje Zagreba noću.

GPS: 45.87279, 15.93935

Radno vrijeme: objekt radi sezonski

Događanja na Medvedgradu:
Svibanj: Tjedan parkova Hrvatske
Srpanj: Zagreb Fantastic Film Festival; Medvedgradske glazbene večeri
Rujan: Srednjovjekovni dani na Medvednici


Bili planinari - Na Medvednici postoji 70tak planinarskih staza, neke su lakše, neke teže, razlikuju se po duljini i po nadmorskoj visini. Za neke će vam trebati kraće vrijeme da ih prođete dok ćete na nekima provesti duže vrijeme.

Još malo uživali u domaćoj hrani - Posjetite neke od planinarskih domova i restorana, tu su za vas Grofica, Vidikovac, Kućica, Zlatni Medvjed, Puntijarka, Mala Hunjka, Glavica,.. U svima njima uživati ćete u pravom planinarskom štihu i domaćoj hrani.

Bili u tišini - Obiđite neke od kapelica koje se nalaze na Medvednici: Svetog Jakoba, Majke Božje sljemenske Kraljice Hrvata, Majke Božje od Puta, Marije Snježne, Uzvišenja Svetog Križa,..
close-icon