Zagrebački Holding English
Mapa webaKontakti

Povijest hotela Tomislavov dom

Povijest Tomislavovog doma je duga i bogata. Povijest objekta započinje 1877. godine kad je Zagrebačka općina predala HPD-u (Hrvatsko planinarsko društvo) na korištenje drvenu lugarnicu podno Činovničke livade. Godine 1912. HPD je dogradilo novo krilo, a 1925. godine nadogradnjom je bitno povećan i tom prilikom nazvan Tomislavov dom.
 
Sve do požara, koji se dogodio 5. veljače 1934. godine, kada je objekt do temelja izgorio, Tomislavov dom bio je najpopularniji planinarski objekt na Medvednici i središte planinarskog kretanja na Sljemenu. Novi Tomislavov dom sagradio je HPD, na novom,današnjem mjestu (1005 m), 1937. godine po nacrtima arhitekta Stjepana Planića.
 
Svojim oblikom prilagođen terenu, a materijalom (zeleni škriljevac, drvo) od kojeg je napravljen nastavlja slijediti prirodnu okolinu, Tomislavov dom kao građevina moderne arhitekture, svrstava se među dijela najveće svjetske vrijednosti. U povijesti će ostati zabilježeno i da je prvi TV odašiljač Televizije Zagreb počeo emitiranje 15. svibnja 1956. godine s Tomislavovog doma.
 
Izgradnjom  Sljemenske žičare 1963. godine, čija se gornja stanica nalazila na pet minuta udaljenosti od doma, dostupnost mu se povećala za još veći broj gostiju. Nažalost 10. lipnja 1964. godine izbio je požar i uništio Tomislavac.
 
Godine 1969. ostatke doma kupilo je ugostiteljsko poduzeće „Zagreb“ i obnovilo ga u hotel B kategorije, devet godina kasnije. Otvoren je 12. rujna 1978. godine. Hotel Tomislavov dom renoviran je 2003.godine u hotel sa tri zvijezdice i njime upravlja Zagrebački holding d.o.o. - Podružnica Vladimir Nazor.